Dit is een zelfhulpboek. Geen genre waar ik liefhebber van ben want meestal onleesbaar. Maar een keer in de zoveel tijd probeer ik ook een boek van dit type te lezen.

Dat doe ik door een top 10 boek te kiezen, uit lijstjes op plekken die ik vertrouw.
Voor ik begon met lezen (februari 2018, heb ruim een jaar over dit boek gedaan) was ik vaag op de hoogte van het rumoer rond de auteur. Inmiddels ben ik helemaal bij :)
Ik heb getwijfeld of ik dit boek hier wel zou bespreken. Rumoer klinkt gezellig, maar dit rumoer is soms nogal giftig. Zoek online, de voorbeelden zijn legio. Ik heb geen zin om voor fanboy, behoeftig of nazi door te gaan.
De auteur is onderdeel van een groepje opiniemakers die buiten de reguliere publicatiewegen (YouTube, podcasts, Twitter) om een weg naar een groot publiek hebben gevonden. Mijn indruk is dat de ophef (en weerstand) ook wel zo sterk is vanwege die populariteit en directe toegang tot een groter publiek. Die weerstand werkt soms averechts, zoals bij het (beroemde) vraaggesprek tussen Peterson en Cathy Newman op Channel 4. Betere reclame kun je niet hebben lijkt mij.

Laat ik direct naar mijn conclusie springen: ik snap die giftigheid niet helemaal. Tussen het bespreken van de weinig schokkende "rules" door komt ideologie voorbij. Hij schopt tegen heilige huisjes en ideeën die nu gangbaar zijn (postmodernisme, politieke correctheid en identiteitspolitiek). Dat kun je vervelend vinden, niet wetenschappelijk of het gewoon niet mee eens zijn. Ik vond 't interessant, meer dan de regels. Maakt dat je op zoek gaat naar meer informatie over het onderwerp. Heb boek was verder best leesbaar. Drie sterren op Goodreads van mij. Niet schokkend. De adviezen doen mij niet zoveel. Dat er mafketels tussen zijn "volgers" zitten lijkt mij helder, maar dat maakt niet dat je deze onderwerpen niet kunt bespreken of de man gevaarlijk is.

Wat ik wel erg mooi vind om te zien is dat er kennelijk een markt is voor lange vorm besprekingen overal allerlei onderwerpen die niet altijd even eenvoudig zijn. Kijk alleen al naar het YouTube kanaal van Peterson. En zo zijn er nog veel meer (2.28 uur interview bij Joe Rogan met (nu 4.638.829 views!). Ik vind het opvallend dat iemand met zulke video's zijn weg kan vinden naar een groot publiek. Voor mij is dat precies wat podcasts en YouTube aantrekkelijk maakt, en "gewone" televisie (voor mij) verschrikkelijk (alles kort, alles snel). Radio zit er een beetje tussenin. De auteur heeft een leeslijst van boeken die je gelezen moet hebben die ik vroeger verslonden zou hebben. Weer: geen slechte zaak, meer mensen die lastige boeken lezen.

Gek genoeg is het is niet eenvoudig kritische besprekingen op youtube te vinden waarbij de onderliggende agenda niet al te duidelijk is en waar men serieus op hem ingaat. Ik heb er twee gevonden. Veruit de beste is wel Contrapoints (kanaal is sowieso een aanrader).

En in minder mate David Pakman. Waarbij die laatste eigenlijk meer over het publiek gaat dan de ideeën, maar in ieder geval niet hysterisch overkomt.

En nu weer snel een sci-fi :)

12 Rules for Life (Jordan B Peterson) visual synopsis by Dani Saveker

Kijk vooral verder op de site van Dani Saveker. Alle werken hebben een vrije licentie, wat alleen al een aanbeveling waard is. Er staan een paar echt mooie werken bij.

Je kunt mij vinden op Goodreads.