In m'n eigen tijd doe ik veel dingen 'open source'. Ik haal bij mensen die hun code delen, dus deel zelf ook. De foto bij dit bericht is gemaakt door iemand anders en beschikbaar gesteld met een open licentie. Dat is niet iets wat ik veel tegenkom in mijn type werk in de gezondheidszorg. Het gaat mij nu om het daadwerkelijke delen van code. SQL om precies te zijn.

Tijdens een demo van CT cue, een mooie tool om een medische gegevens te doorzoeken gaf de demo mijnheer aan dat het de bedoeling was dat je selecties moest kunnen delen met andere gebruikers. Geen SQL, maar selecties in de schermen van die tool.

Goed idee.

Waarom doen we dat nu al niet in de gezondheidszorg? Voor alle SQL die we schrijven om gegevens op te halen? Met SQL ben je niet afhankelijk van een tool of leverancier. Al kan ik niets buiten een betaalmuur vinden over de verdeling van leveranciers, duidelijk is wel dat er 2 dominante spelers zijn voor ziekenhuis informatie systemen, dus er is veel overlap.

Al gun ik elke leverancier zijn omzet, geld verdienen aan gebrek aan samenwerking bij je klanten is natuurlijk niet de bedoeling. Zeker in de zorg waar het om publiek geld gaat.

Iedereen met wat technische kennis kan wel omgaan met GIT. Kloon mijn repository en draag bij. Als genoeg mensen dit doen zijn databases van deze leveranciers zo voorzien van documentatie en SQL.

Alles begint klein. De repository staat nog bij mij maar is zo op naam van een organisatie gezet.

https://github.com/fabiobruna/zis-sql

Misschien bestaat zo'n initiatief al. Dan hoor ik dat ook graag. Ik zal op de github pagina zo duidelijk mogelijk proberen te maken wat volgens mij de bedoeling is. Mail mij als je belangstelling hebt om mee te doen. Vragen, opmerkingen of suggesties zijn ook welkom, mijn gegevens staan onder dit blog.

Mijn cv is op deze site en Linkedin te vinden.

Foto Janneke Staaks.