Al was ik tevreden met mijn Fitbit Charge 2 (check dit stukje over Fitbit premium), toch heb ik een nieuwe Fitbit gekocht, de Ionic.

Ze hebben flink wat overeenkomsten, allebei een hartslagmonitor, allebei een stappenteller, meten van je slaap, notificaties van je telefoon, hoeveel trappen je loopt en hoe actief je in het algemeen bent.
De Ionic heeft daarnaast nog wat extra's. Een SpO2 sensor. Hij is waterproof. En, de functie die ik zocht, ingebouwde GPS. En ik kan nu al zeggen dat die goed is. Ik heb snel verbinding en de route ziet er netjes uit.

Fitbit Ionic

Paar andere sterke punten:

  • Het scherm is SUPERHELDER. Erg goed leesbaar in de volle zon. Ook onderwater, tijdens het zwemmen (ik trok op vakantie wat testbaantjes in een 50 meterbad).
  • Batterijduur is erg goed. Ik doe zeker 4 à 5 dagen op een volle lading.
  • De meningen zijn verdeeld (groot, lomp), maar ik vind 'm erg mooi. Retrolook. En op mijn arm oogt hij niet al te groot.
  • Hij zit heel prettig. Geen last van tijdens het slapen of dragen.
  • De notificaties tijdens hardlopen zijn prima. Je kunt instellen of je op tijd of afstand een melding wil. Ik wissel tussen tijd (5 minuten) en afstand (1 kilometer) en dat is snel instelbaar. Door het heldere scherm heb je nooit problemen te lezen hoe je het doet.

En zijn ook een paar minpunten.

  • Er is ruimte op het horloge voor muziek, maar kennelijk heeft Fitbit geen deal met Spotify. Die functie is dus nutteloos voor mij. Je kunt er wel zelf bestanden op zetten, maar dat vind ik gehannes.
  • Je kunt met het ding betalen, maar er staan geen nederlandse banken op de lijst. Ook zinloos dus.

Ik vind het niet echt een groot nadeel, maar toch iets om rekening mee te houden; als je Android Wear gewend bent is dit horloge niet heel smart.
Je krijgt notificaties, kunt beperkt antwoorden, dingen "liken". Er zijn apps, mijn Hue lampen kan ik ermee schakelen (al is mijn Google Home gebruiken véél handiger). Maar echt heel handig werkt het niet. En iets als de Google Assistent ontbreekt natuurlijk helemaal.
Nogmaals, voor mij is dat voor nu geen probleem, maar zoek je een echte smartwatch neem dan een Android Wear / Apple horloge.

En wil je een overzicht van andere zaken die je mist, het is altijd goed te kijken op de feature request pagina van een app.

Fitbit Ionic