In een paar reviews van dit boek las ik vergelijkingen met Duin, een van mijn favoriete sciencefiction boeken ooit. Helaas kreeg ik tijdens het lezen die vergelijking niet uit mijn hoofd, en eerlijk beoordelen is dan lastig. Uiteindelijk 3 sterren op Goodreads gegeven, flink lager dan het gemiddelde van nu (4.09).

Duin of niet, dit boek is geen aanrader. De sexy times zijn een beetje ongemakkelijk. Al bestaat er in het universum van dit boek geen FTL, het is zeker geen harde sciencefiction met die malle "Flow". En misschien voor voor sommige mensen juist een plus, de link naar onze wereld (veranderingen in de "Flow" = klimaatverandering) haalt mij uit het verhaal (geen flow, haha). Het is deel 1 in een reeks boeken die nog komen, dus ik snap dat er verhaallijnen zijn die verder lopen, maar in dit boek lijkt het net of de laatste hoofdstukken ontbreken zo abrupt is het einde.

Misschien is dit geen schrijver voor mij. Zijn beste beoordeelde boek "The Old Man’s War" vond ik ook niet zo goed.

Over Duin toch nog een paar opmerkingen:

  • Het concept van "the Flow" is veel minder tof dan de Navigators die ruimtetijd vouwen.
  • House Nohamapetan is geen Huis Harkonnen, nog niet in de verte.
  • Er is in dit boek echt niets vergelijkbaar mysterieus te vinden zoals de Bene Gesserit of Mentat in Duin.

Geweldige cover art van Sparth wel. Headerfoto is ook van Sparth en niet gerelateerd, maar vond ik gewoon mooi.

Our universe is ruled by physics and faster than light travel is not possible -- until the discovery of The Flow, an extra-dimensional field we can access at certain points in space-time that transport us to other worlds, around other stars.
Humanity flows away from Earth, into space, and in time forgets our home world and creates a new empire, the Interdependency, whose ethos requires that no one human outpost can survive without the others. It’s a hedge against interstellar war -- and a system of control for the rulers of the empire.
The Flow is eternal -- but it is not static. Just as a river changes course, The Flow changes as well, cutting off worlds from the rest of humanity. When it’s discovered that The Flow is moving, possibly cutting off all human worlds from faster than light travel forever, three individuals -- a scientist, a starship captain and the Empress of the Interdependency -- are in a race against time to discover what, if anything, can be salvaged from an interstellar empire on the brink of collapse.