Op mijn wensenlijstje voor plekken die ik wil bezoeken staan vooral locaties in Europa. Alle continenten zijn mooi, maar je kunt niet alles zien. En ik woon in Europa, dus dat is ook wel zo praktisch. Kent, Basel en Rügen staan -onder andere- op die lijst. Afgelopen april met vrienden Rügen bezocht.

Wandelaars

Ons verblijf was op een park, maar ondank dat een charmante plek. De WC had een dakraampje, en vanaf die plek kon je de Ostzee zien.

Park

Charmant

Rügen is bekend van krijtrotsen, de kunstenaar Caspar David Friedrich en een enorme flat uit de tijd van het nazi-regime, Prora. En, bonus, Peenemünde is om de hoek. Mij leek het leuk nog iets te zien van de Oostblok-stijl van bouwen.

Op reis in het spoor van Caspar David Friedrich
Deze regio is interessant voor liefhebbers van Caspar David Friedrich, maar er valt ook genoeg te zien en doen als je niet bekend bent met de kunstenaar.
Hitlers vakantieparadijs op het eiland Rügen
In opdracht van Hitler werd in de jaren dertig op het eiland Rrügen een immens vakantiehotel voor de arbeidende Duitse “Volksgemeinschaft” gebouwd.

Van Prora is weinig over. De hele kust begint langzaam op een generieke kustplaats te lijken, en megalomane nazi-architectuur hoort daar duidelijk niet bij. Er is nog een klein stukje origineel gebouw en een bezoekerscentrum. De flat is nog steeds erg lang, bijzonder om te zien, zo vlak langs de kust. Maar de echte "Ost vibe" is langzaam aan het verdwijnen.

Diskothek

Een discotheek in Prora

Betonnen strand

Een fijn stukje kust in Prora.

Prora beach

Er is ook zandstrand

Een andere aardig plek om te bezoeken is het baumwipfelpfad, een verhoogd pad dat door de boomtoppen loopt. Toeristisch, maar ecovriendelijke toerisme, met mooie vergezichten.

Ost

Toch OST!

Baumwipfelpfad

Een hoge toren in het baumwipfelpfad

Maar de hoofdattractie van het eiland zijn wel de krijtrotsen. Nationaal Park Jasmund is een aanrader. Bossen die doorlopen tot aan de kust, waar de boomrand stopt en een steile krijtwand is. Het is al vreemd om door loofbos te lopen aan de kust. De krijtrotsen zijn prachtig, maar de route door het bos ook. Op weg naar het park is er voor de liefhebber van postmodernistische architectuur ook genoeg moois te zien.

Wandeling

Op weg naar het park kreeg ik een sterk Moerwijk gevoel

Wandeling II

Langs de kust de krijtrotsen verkennen

The red weed

The red weed. Ik ging direct op zoek naar Martians.

Pad

Van het strand naar het bos

Nationaal Park Jasmund I

Nationaal Park Jasmund. Zicht op de krijtrotsen van Rügen.

Het water lijkt op plekken we tropisch, maar is IJSKOUD.

Nationaal Park Jasmund II

Nationaal Park Jasmund. Zicht op de krijtrotsen van Rügen.

  • We hebben Peenemünde niet bezocht, was te ver rijden. Helaas, want interessant bestemming. Er is te veel te doen, altijd.
  • Het is een prachtig eiland om op de fiets te verkennen. Ook geen tijd voor gehad.
  • Van Caspar David Friedrich hebben we ook niet veel gezien, behalve de plekken die de inspiratie vormden voor sommige werken.
  • Er zijn nog wel wat plekken te vinden die een Oostblok vibe hebben, maar het waren er minder dan ik dacht. Misschien een keer doorrijden naar Polen?

Het is ver rijden, maar al met al toch een bijzondere bestemming en naar mijn mening aanrader om te bezoeken.