Monument to the Revolution of the People of Moslavina (Spomenik Revolucije Naroda Moslavine).

Toen we in Zagreb waren moest ik naar deze Spomenik (beeld), al was het 120 kilometer omrijden. Het was elke kilometer waard. Het beeld staat in een landelijk gebied, het is bizar om te rijden tussen die boerderijtjes en heuvels en opeens dit beeld (net een ufo) te zien. Erg indrukwekkend.

Een beeld dat gebouwd is om de opstand van de bevolking in de regio Moslavina tegen het Ustaša-bewind tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Je zou toch bijna denken dat George Locas bij het ontwerpen van Darth Vader's TIE Fighter dit beeld als inspiratie heeft gebruikt?

Spomenik - Podgarić

Voorkant

Spomenik - Podgarić

Achterkant

Spomenik - Podgarić

Detail

Film van het beeld en de omgeving

Meer info over dit soort beelden bij de Spomenik Database (fijn ouderwetse site).

Spomenik Database | Monument to the Revolution at Podgarić
This spomenik at Podgarić was built to commemorate the community insurgency and military uprising against Ustaše occupying forces in the greater Moslavine.

En ooit kwam ik via The Guardian op het spoor van deze beelden.

Spomeniks: the second world war memorials that look like alien art
Photographer Jan Kempenaers spent three years trawling the remotest spots of former Yugoslavia to capture the bizarre ‘medals in the countryside’ planted by Tito

Dus via het werk van Jan Kempenaers, die een site heeft.

Jan Kempenaers

En ik schreef al eerder iets over Spomenik die ik had bezocht, al was die stukken minder indrukwekkend.

Spomenik - Črni Kal
In 2013 las ik een artikel in de Guardian over de Spomenik, monumenten voor de revolutie of oorlog uit voormalig Joegoslavië. Die zo’n eigen vormgeving hadden, bijna sciencefiction, dat ze me altijd zijn bijgebleven. En deze vakantie (eerste zonder dochter), toen we van Izola naar Lublijana reden, kreeg ik de