Het MSU, Muzej Suvremene Umjetnosti of Museum of Contemporary Art, is een groot en modern museum voor hedendaagse kunst in Zagreb, Kroatië. Ontworpen door de architect Igor Franić. Een modern gebouw met grote glazen gevels. Tijdens onze vakantie verbleven we in Zagreb, in het oude centrum. Het museum ligt wat meer buiten de stad, aan de andere kant van de rivier Sava, op een kilometer of 8 wandelen. Naast het museum bezoeken een perfecte manier om de stad op een iets andere manier beter te leren kennen. Er was een hittegolf, dus rustige wandelen verplicht. Het museum was gelukkig erg koel.

Het is een bijzonder gebouw, helaas was ik na de wandeling zo verhit dat er niet toe kwam een foto te maken van de iets meer bijzondere voorkant.

Het gebouw

Je merkt aan de werken in dit museum dat je in een regio bent die nog recent erg onrustig was. Veel kunst met referenties aan oorlog, Rusland. Een schokkende film over (de eerste) pride in Zagreb, met veel grof geweld.

Mijn favoriete deel was de tentoonstelling "Futures", met veel kunst uit de 60s. Sleutelwoorden; Joegoslavië, progressief, gegenereerde kunst, computerkunst.

The exhibition “Futures”
By presenting prominent Croatian and international artists of the 20th century, the exhibition “Futures” challenges the ideas and visions of the future which have been developing in art from the 1960s until the present day. Croatian artists gathered around the New Tendencies movement connected art, science and technology with the then idea of a progressive socialist society. This was also embraced by international artists who exhibited as part of New Tendencies, thereby showing their interest in Yugoslavia and their trust in the new, self-governing system.

Met mooie werken van Vjenceslav Richter.

Ondulaciona prostorna struktura

Ondulaciona prostorna struktura - Vjenceslav Richter

MSU Zagreb

Werk uit het MSU Zagreb

One picture

Werk uit het MSU Zagreb

Na afloop dronken we een kopje ijskoffie in de schaduw van de gevel van het museum. Als je in Zagreb bent is het zeker de moeite waard om dit museum te bezoeken, naast al die prachtige Spomenik in de regio.