Niets is leuker dan een wandeling uit een boekje of website nalopen, zeker als er oude foto's bij staan die je opnieuw kunt maken. Zoals bij deze wandeling van de website nieuwehaagseschool.nl, in Rustenburg en Oostbroek. Twee wijken die oorspronkelijk gebouwd zijn voor de "wat beter gesitueerde arbeidersklasse". Dat herken ik wel. Het deel van mijn familie met iets meer inkomen woonde er. Tegenwoordig is het een multiculturele wijk, op plekken wel vervallen.

Wandeling Rustenburg Oostbroek | Nieuwe Haagse School
Nieuwe Haagse School wandeling Rustenburg Oostbroek: deze wandeling (4 km) voert langs de meest geslaagde monumentale ensembles van de Nieuwe Haagse School.

Het kaartje heb ik overgenomen van de site, want linkjes verdwijnen snel.

kaart met architectuurwandeling door rustenburg oostbroek
Wandeling Rustenburg en Oostbroek

De wandeling begint op de Loosduinsekade, bij voormalige bioscoop Capitool, nu een religieus centrum. Tegenover de straat waar ik ben geboren, de Beeklaan.

Bioscooptheater Capitol

Kerk

De historische afbeeldingen komen uit het gemeentearchief Den Haag.

Apeldoornselaan

"Gevelwand van Haagse portiekwoningen boven winkels in drie bouwlagen, op de hoek met de Heelsumstraat verbijzonderd met een extra bouwlaag, balkon en hoogteaccenten."
Bedrijfsruimte en bovenwoningen, Apeldoornselaan

Apeldoornselaan nu

"Strook Haagse portiekwoningen, als onderdeel van een gebogen gevelwand. Karakteristiek zijn de metselverbanden en dubbel hoge, driehoekige erkers onder het uitkragende, platte dak."
Apeldoornselaan

Apeldoornselaan nu

Dierenselaan

De Dierenselaan vormt de belangrijkste verbinding met de wijk Transvaal. Over de volle lengte werd de plint opgebouwd uit winkels met portiekwoningen daarboven.
Dierenselaan

Dierenselaan nu

Bilthovensestraat

Bij de dakopbouw is niet alleen de relatie met de architectuur van de drager essentieel, maar ook de stedenbouwkundige context. Die kan verstoord maar ook versterkt worden. Deze tweevoudige dakopbouw is symmetrisch gesitueerd vergeleken met de bestaande gevelindeling en de rechter uitbreiding ligt bovendien ‘monumentaal’ in de hartlijn van de Ankeveensestraat.
Bilthovenselaan

Bilthovensestraat nu

Ankeveensestraat

De Ankeveensestraat is een korte woonstraat met bajonetvorm in Oostbroek. Opvallend aan de bouwstroken zijn de overstekende kappen met flauwe helling, gemetselde bloembakken en de verbijzonderde hoeken met overluifelde entrees. Hieruit spreekt de invloed van de architectuur van Frank Lloyd Wright.
Ankeveensestraat

Ankeveensestraat nu

Tienhovenselaan

Op diverse plaatsen in Rustenburg- Oostbroek zijn de laatste 15 jaar dakopbouwen gerealiseerd. In de regel levert het opmetselen van de bestaande gevel in dezelfde rooilijn, de meest bevredigende esthetische resultaten.
Tienhovenselaan

Tienhovenselaan nu

Naarderstraat

Eind jaren twintig werd tussen de Hilversumsestraat en de Escamplaan een complex van drie schoolgebouwen rondom een sportterrein gerealiseerd. De U-vorm werd gesloten met de bouw van het badhuis aan de Escamplaan.
Naarderstraat

Naarderstraat nu

Gooilaan

De bebouwing vormt met groen en water een ensemble. Voor de inrichting van de openbare ruimte vormde de oprijlaan van boerderij Rustenburg de onderlegger. Tijdens de bouw stonden delen van de boerderij nog aan de nieuwe Hilversumsestraat. De groene as is symmetrisch gericht op een later gebouwd scholencomplex.
Portiekwoningen, Gooilaan

Gooilaan nu

Sint-Theresia van Lisieuxkerk

Sint-Theresia van Lisieuxkerk

Over de Gooilaan zegt de site in architectentaal "De bebouwing vormt met groen en water een ensemble". Of het een ensemble is weet ik niet, maar het parkje aan de Gooilaan was echt een aangename verrassing. Mooi, met afwisseling van groen en water, eilandjes. Er lag overal vuil, dat dan weer wel.

Speeltuin Gooilaan

Ben je liefhebber van Den Haag en hebt interesse in stadsontwikkeling, dan is deze wandeling zeker de moeite waard. Je ziet ook weer eens andere delen van Den Haag, en dat is altijd de moeite waard.