Superhoven

Zicht op een deel van De Heuvel en erachter Prinsenhof

Zo'n beetje de periode van mijn middelbare school woonde ik in Leidschendam noord, in een flatje, met mijn moeder. Zoals dat gaat als je jong bent valt het niet op, maar dat was in die tijd geen rijke buurt. Ik heb er goede herinneringen aan, het was er groen en ruim. Het allerlaatste wat ik had verwacht was dat deze wijk cultureel erfgoed zou worden. Maar het is zo! Ik woonde in een wijk met het label "zeldzaam", een toonbeeld van de wederopbouw 😄En ik las dat de verhouding tussen bebouwd en ongebouwd gebaseerd was op antropologische principes.

Begin jaren vijftig werd het tuinbouwgebied ten noordwesten van Leidschendam bestemd voor woningbouw – onder andere om de woningnood in Den Haag op te lossen. Als onderdeel van deze uitbreiding ontwierp stedenbouwkundige Wim de Bruijn twee ‘superhoven’: De Heuvel en Prinsenhof, twee rechthoekige carrés van een dubbele hoeveelheid flatgebouwen rondom een groen hof met voorzieningen. Dergelijke grootschalige, besloten structuren zijn zeer zeldzaam in de Nederlandse stedenbouw.
Leidschendam–Voorburg, De Heuvel–Prinsenhof: een toonbeeld van wederopbouw
Deze rapportage licht toe waarom de wijk De Heuvel-Prinsenhof in Leidschendam-Voorburg een wederopbouwgebied van nationaal belang is.

Dat was genoeg aanleiding om een wandeling uit te zetten met wat vrienden die ik daar heb gemaakt, en die wandeling passend af te sluiten in een Chin. Ind. Rest. onder een flatje.

Het groen is echt een pluspunt. Overal bomen en plantsoenen, en in het midden van is een vijver.

Superhoven 4

Prinsenhof, de wijk waar ik woonde

De flats zijn allemaal opgeknapt. Portieken zijn gesloten. Hoe de wijk nu is om te wonen weet ik niet, maar ik vond het er nog steeds groen en ruim.

Superhoven 3

Het is erg leuk om zoiets te doen met vrienden. We zijn er allemaal jong vertrokken, maar er nu weer wandelen was waardevol.

Superhoven 2

Vrienden van toen, en nu nog steeds

In het midden van de Heuvel staat een werk van kunstenaar Ben (Bernard Jan) Aalbers. Aalbers was een graficus en tekenaar met een fascinatie voor schrift. Leesbaarheid was ondergeschikt aan de vorm. Hij creëerde "Meditatieve Schriftbeelden", waarin "de essentie van een tekst in een visuele representatie werd gevangen". Ik vind het een mooi werk.

Ben Aalbers - Driezijdige reliefbalk met lettermotie

Ben Aalbers - Driezijdige reliëfbalk met lettermotief

Dit is niet de Chinees waar we wilden eten, vroeger was dit een pub!

San Wah

Chin. Ind. Rest.

Superhoven 1

De flats hebben allemaal dezelfde vorm, maar andere details

Ook aan met de religieuze behoeften heeft men rekening gehouden, het viel me vroeger niet op, maar de dichtheid van kerken is hoog. Vroeger keken we er films van Bruce Lee, of Bud Spencer en Terence Hill.

Koptische orthodoxe kerk Leidschendam

Koptische orthodoxe kerk

Helaas was de Chinees nog gesloten toen we waren uitgewandeld en aten we iets in The Mall of The Netherlands Leidschenhage, en die plek lijkt in niets meer op vroeger.
Al met al vond ik het een verrassend leuke wandeling. De Heuvel en Prinsenhof zijn misschien smaakgevoelige wijken, maar ze vertellen ook een interessant verhaal over die periode in Nederland. En wandelen met vrienden is altijd goed.

Voor wie meer wil weten over de wijk is deze pdf een aanrader.