Wat gedachten over de Google Home smart speaker die ik tijdens mijn vakantie in Amerika kocht.

 • Ding kan veel meer dan ik aanvankelijk dacht.
 • Personalisatie is perfect voor muziek! Elke stem in mijn gezin vraagt of er muziek gespeeld kan worden krijgt toegang tot zijn eigen afspeellijsten. Ook maakt Google Home gebruikt van de familie opties van Spotify, dus de muziek op mijn werk stopt niet als iemand thuis iets aanzet.
 • Alleen al de timers vind ik geweldig. Tijdens het koken roep ik doorlopend om timers. Timers hebben labels, en navragen hoe lang nog is een eitje (haha).
 • Geen Nederlands bediening is vervelend, maar wel te doen. Vooral lastig als je Nederlandstalige nummers zoekt. Als ik dit filmpje mag geloven komt ondersteuning voor Nederlands er snel aan.
 • Mijn lampen (klikaanklikuit) zijn lastig te bedienen via Google Home. Het kan wel. Hier moet ik eens over nadenken, vervangen of maar laten.
 • Google Home vervangt de internet radio die ooit in de keuken stond. Dit is veel handiger en goedkoper.
 • Spraakbediening op je telefoon, ik weet het niet. Spraakbediening thuis, ja, op meer apparaten graag!
 • Sonos werkt er (nog) niet mee. In de praktijk luister ik nu vaak via Google Home muziek en podcasts.
 • Hele tijd Hey Google / OK Google voor elke commando roepen is wel een tikje saai. Je zou zelf iets moeten kunnen kiezen. Een conversatie modus zou handig zijn. Start Google. Doe x, y en z. Stop Google. Zoiets.
 • Het is best een mooi ding om te zien.
 • En als laatste, de rest van mijn gezin gebruikt 'm ook echt. En gebruikt 'm steeds vaker. Het kan dus ook een niet nerdy publiek aanspreken.

Dat het apparaat altijd aan het luisteren is vind ik wel een tikje ongemakkelijk. Als ik het goed begrijp blijft data lokaal staan tot je het sleutelwoord zegt. Alle verzonden spraakopdrachten staan in je Google profiel en en kun je met 1 klik verwijderen.
Voorlopig parkeer ik mijn reserves. Kan niet veel concrete problemen vinden online, anders dan algemene bezwaren die ik deels wel, deels niet deel. Veel reserves blijken vanzelf te verdwijnen, is mijn ervaring.
Maar het blijft wel een onderwerp om over na te denken.

l_10161441_005