Ooit wilde ik met een Raspberry Pi wat lampen in mijn huis schakelen. Met suncron, mooie software. En een paar Klikaanklikuit schakelaars. Die Pi was heel leuk maar bleek niet echt een lange levensduur te hebben. Om toch te kunnen schakelen op tijd kocht ik een ICS-2000, het schakelstation van de leverancier zelf.

ICS-2000

Toen ik mijn Google Home voor het eerst installeerde bleek Klikaanklikuit gebruiken niet erg praktisch. Ik vond op Youtube wel iets, was leuk bedacht, maar niet erg gebruiksvriendelijk.
En omdat Google Home prima werkt leek er niets anders op te zitten dan over te stappen naar een ander (eco)systeem.
Maar opeens verscheen Klikaanklikuit in het lijstje "Linked services" in de Google Home app. Gekoppeld en 't werkt prima. Lampen worden direct gezien, en als je ze in een kamer brengt kun je ze via die kamer als groep schakelen.
Iets als acties of regels zit nog niet in de Google Home app, Via het ICS-2000 station heb je regels en scenes die je ook kunt gebruiken in de Google Home app. Enige nadeel is dat je alleen apparaten kunt schakelen die werken op de ICS-2000. Klikaanklikuit en aanverwanten (Hue ook bijvoorbeeld). De temperatuur laag zetten van je Nest kan weer niet in een ICS-2000 scene.

Het grote voordeel is dat je met ICS-2000 meer dan alleen Klikaanklikuit kunt schakelen. Keuze is prettig. Het nadeel is dat er (naast de Home app) weer een cloud apparaat in huis is.