Een favoriet boek herlezen is meestal onverstandig, zeker als je het las voor jaar 18 van je leven. Maar dit boek is en blijft een favoriet.
De discussie tussen Jorge en William over het relativerende gevaar van humor en de lach ("de boer en scheet") is nog steeds prachtig. Het boek zit vol verwijzingen naar historische gebeurtenissen, de discussie of de kerk arm of rijk moet zijn, historische figuren, een labyrint en meerdere moorden.
En de sexy times -hoera- niet al te ongemakkelijk.

William of Ockham

Die discussie tussen Jorge en William is nog best actueel (boek uit 1980, verhaal speelt in 1327), de interwebs zitten vol met humorloze Jorge-achtigen, die de schurft aan relativering van het eigen gelijk hebben. Zo lees je een boek altijd weer met de blik van nu :)

Goed, nu heb ik flink leeshonger naar meer van dit soort boeken ..

Labyrinthus Aedificium

Het is de laatste week van november 1327 in een welvarende abdij in het noorden van Italië. Broeder William Baskerville, een geleerde franciscaner monnik uit Engeland, komt als speciaal gezant van de keizer met een delicate diplomatieke opdracht naar Italië. Hij moet een ontmoeting organiseren tussen de van ketterij verdachte franciscanen en afgevaardigden van de paus.
Al spoedig ontwikkelt zijn verblijf in de abdij zich echter tot een tijd vol apocalyptische verschrikkingen: zeven dagen en nachten zijn William en zijn metgezel Adson getuige van de wonderbaarlijkste en voor een abdij hoogst zonderlinge gebeurtenissen. Er worden zeven geheimzinnige misdaden gepleegd, die de muren van de ontoegankelijke, labyrintvormige bibliotheek met bloed besmeuren.

Je kunt mij vinden op Goodreads.

Plan Labyrint door Umberto Eco - Editore Bompiani - Il nome della rosa, CC BY-SA 4.0, Link. Headerfoto door Elio Pallard - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, Link