Wandelen is leuk, en wandelen met een doel nog leuker. Tijdens een opruimsessie vond ik een boekje "Haagse beelden", over kunst in de openbare ruimte, uit 1991. En dan niet alleen op de bekende plekken, maar ook in Transvaal, Laak, Morgenstond en zo verder. Wij besloten alle beelden na te gaan lopen (445 stuks!) en te starten in Escamp.
De nummering is uit het boekje.

ONZE ROUTE. IK HEB EEN POGING GEDAAN ANDERE LOCATIES AAN TE GEVEN MET EEN NUMMER EN VERDWENEN BEELDEN TE MARKEREN MET EEN KRUIS. ROUTE IS IETS MINDER DAN 8 KILOMETER.

214 L'homme, Lon Pennock

Startpunt Zuidwoldestraat. Door de nieuwbouwwijk naar de Florence Nightingaleweg waar het eerste object staat. L'homme (1973) van Lon Pennock. Het object stond in 1991 nog voor de ingang van de eerste hulp, nu voor de nieuwbouw van het Kinderziekenhuis. Een mooi werk, abstract, van alle kanten anders. De kunstenaar is het werk zelf vergeten lijkt het wel, ik kon er op zijn site er niets over vinden.
Nog iets meer staat hier.

L'homme, Lon Pennock

213 Balk zonder einde, André van Lier

Balk zonder einde, André van Lier

Website van de maker.

217 Object, Willem Hussem

Inmiddels begon het flink te regenen, ik kon mijn camera bijna niet droog houden, dus de foto's hebben soms wat vage plekken door een regendruppel.
Dit werk stond ooit bij de ingang van het Leyenburg ziekenhuis. Als kunst fungeren op de rotonde bij het benzinestation Volendamlaan / Leyweg heeft misschien iets minder status (alhoewel de meningen verschillen), het werk misstaat hier helemaal niet.

Object, Willem Hussem

2018 Rode Loper, Peter ten Hoorn, Henk van der Plas, Fred van de Walle.

Naast zo'n klassiek Haagse winkelcentrum. Vanuit Chin. Ind. rest. Wing Wah heb je tijdens het nuttigen van een heerlijk bordje koe loe yuk, foe yong hai en tjap tjoy mooi zicht op dit werk.

Rode Loper, Peter ten Hoorn, Henk van der Plas, Fred van de Walle

221 Meisje met fiets, Peter van der Meer

Meisje met fiets, Peter van der Meer

Wat we niet vonden

215 Zesdelig object, David van de Kop
Er is bij het Leyenburg veel nieuwbouw, misschien staat deze ergens anders, ik kon er online niets over vinden. Slechte zaak.

216 Kunstfruit, Phil van de Klundert
Schijnt naar het Zuiderpark verplaatst te zijn. Komen we later nog tegen dus.

2020 Zonder titel, Cees van der Vlies en Jos Westra
Op de foto in het boekje lijkt het een brug te zijn over een watertje, maar dat is niet goed te zien. Het lijkt groot, maar misschien is dat optisch bedrog? Wij konden niets vinden, zelfs geen plantsoen.

2019 Object, Els de Groot
De berm op de Volendamlaan is breed en erg leeg, helaas.

Met Escamp zijn we nog lang niet klaar, dus we komen terug.

Conclusie

Sites van kunstenaars zijn niet best. Mooie afbeelden online zetten is toch niet zo lastig?
Vreemd hoe weinig er te vinden is online. Ooit heeft iemand de de moeite genomen een net boekje te maken. Een mooie online index (doorzoekbaar) van Haagse Beelden (met historie van locaties) moet toch niet lastig te maken zijn? De informatie zal toch ergens wel staan? Als ik zoek naar "David van de Kop" op de site van stroom krijg ik niet eens een (1) resultaat..
En als laatste, een stokpaardje, alsjeblieft, deel informatie over kunst in de PUBLIEKE RUIMTE ook op een publieke plek..

Dan het zoet. Het is HEEL leuk te zien dat er nog veel beelden te vinden zijn. Soms verplaatst naar een rotonde, maar ze zijn er nog.
Sommige werken zullen nu minder modieus zijn, maar ze staan er nog na al die jaren.
En op deze manier een wandeling maken in Den Haag, wandelen buiten de gebruikelijke routes is echt heel erg leuk.
We sloten de wandeling af met een koffie en broodje kaas bij de erg aardige mensen van Snackcorner Escamp.

De foto's op deze pagina zijn van Fabio Bruna en vallen onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie. Hergebruiken mag, ook commercieel, maar altijd met naamsvermelding en link naar deze site.