Dit boek heb ik lang laten liggen, ondanks de hoge waardering op Goodreads en aanbevelingen van mensen die ik waardeer. Het verhaal leek mij te vreemd om nog leuk te zijn, tenminste, afgaande op de samenvattingen die ik las. Toen werd het boek verfilmd, als serie. Die serie heb ik nooit gezien (HBO kun je alleen kijken als je bij Ziggo zit..) maar de trailer heb ik wel gezien. En die was wel zo .. prikkelend & fraai dat ik het boek direct ben gaan lezen.
En alle waardering is best terecht. Mooi boek. Vier sterren op Goodreads. Het zijn meerdere verhalen die door elkaar lopen, veel details. Vreemd is het zeker, en soms lastig te volgen, maar uiteindelijk zeker de moeite waard.

Days before his release from prison, Shadow's wife, Laura, dies in a mysterious car crash. Numbly, he makes his way back home. On the plane, he encounters the enigmatic Mr Wednesday, who claims to be a refugee from a distant war, a former god and the king of America.

De opmerkingen van Mr Wednesday zijn niet figuurlijk bedoeld 😀 Dit boek gaat letterlijk over goden in het huidige Amerika. Oude goden (Odin, Anubis en nog een trits minder bekende figuren). En nieuwe goden, techniek, media, geld. En over een strijd tussen die twee groepen.

Dit boek heeft wel iets weg van Ilium van Dan Simmons, waarin scifi vermengd is met Griekse mythologie (Ilias). Dat boek is ook een aanrader!

American Gods - Neil Gaiman