Een nieuwe roman van een van mijn favoriete schrijver. Lees "Pompeii¨, De Cicero trilogie, "The Ghost". Stuk voor stuk geweldige boeken. Vaak historische romans, met bestaande figuren. Of ze spelen in de huidige tijd en het is duidelijk is voor wie de hoofdpersonen staan (zoals Tony Blair in "The Ghost ¨, overigens ook prima verfilmd).

En nu dus The Second Sleep. Lees de achterflap.

1468. A young priest, Christopher Fairfax, arrives in a remote Exmoor village to conduct the funeral of his predecessor. The land around is strewn with ancient artefacts – coins, fragments of glass, human bones – which the old parson used to collect. Did his obsession with the past lead to his death?

Je verwacht weer een historisch boek. Let op, major spoilers volgen nu.

Vrij snel in het boek blijkt al dat het misschien 1468 in het boek is, maar niet ONZE 1468. Een jonge priester doet onderzoek naar de dood van een oudere priester met veel belangstelling voor de oudheid. In diens spullen vind hij boeken, wat teksten die ketters zouden zijn. En een .. telefoon :) In het boek is het in onze tijd misschien 3500, 1500 jaar na de val van onze beschaving. Dit is post apocalyptische sci-fi, zonder de standaard clichés, maar vol interessante eigenaardigheden. Het nieuw ontdekte elektriciteit als ketterij. De nieuwsgierigheid van de hoofdpersoon naar de oorzaak van het verval van de oude beschaving. En dat met het excellente schrijverschap van Harris maakt dat dit weer een heerlijk boek is.

The Second Sleep
All civilisations think they are invulnerable. History warns us none is. 1468. A young priest, Christopher Fairfax, arrives in a remote ...

Oja, de plot deed mij direct denken aan Horizon Zero Dawn.