We waren een weekendje weg in Zeeland en ik had van tevoren bedacht waar leuke plekken waren om te wandelen. Borsele leek mij interessant, en bleek niet alleen 'n leuk gebied om te wandelen vanwege de kernreactor en de industrie, maar direct naast de reactor ligt ook een mooi natuurgebiedje.

Maar eerst even over die reactor. Of het de beste manier is om energie op te wekken weet ik niet, maar alles rond kernenergie vind ik prikkelend en interessant. Alleen al lezen over het tsjerenkov-effect (of er naar kijken).

Advanced Test Reactor core, Idaho National Laboratory
Het Tsjerenkov-effect, niet in Borsele maar in een testreactor in Idaho

Of lezen over de procedures en afspraken rondom het beheer van de splijtstofstaven. Op hetzelfde industrieterrein staat een bedrijf dat de opslag van nucleair afval doet.
De reactor in Borsele is oud, 1973! Dat ding stond er al toen ik 3 was. Dat zie je, het oogt allemaal niet nieuw. Je kunt rond het terrein de reactor lopen, direct naast de koepel waaronder de reactor zit.

De koepel en de turbines in het gebouw ernaast

Bij die wandeling loop je op een pad tussen de Schelde en de reactor, langs de water in,- en uitlaat. Het water komt niet rechtstreeks in contact met de reactor of de splijtstof, maar toch zou ik er geen duikje nemen. Een groep vissen had er geen probleem daar vis te vangen, die het warmere water aantrekt(?). Eet smakelijk :)

Visje vangen
Daredevils
De stroom van het water van de Westerschelde

No pictures
Verboden te fotograferen. Het onkruid op het parkeerterrein groeit fijn door.

Het natuurgebiedje is klein, maar mooi gelegen.

Zeepostelein
Zeepostelein, met dank aan Obsidentify

De vogels vallen er uit soms de lucht, en er kunnen mensen in witte pakken lopen. Het voegt allemaal iets toe aan de sfeer, zou je kunnen zeggen.

Samengevat, als je in Zeeland bent zeker een plek die de moeite waard is om te bezoeken en een wandeling te maken.

Borssele
De kop van de waterinlaat van de centrale