We liepen weer een keer door Den Haag Zuid, mijn favoriete regio van Den Haag voor een beeldenwandeling.  De rijtjeshuizen, bouwstijl uit de jaren 70 en 80 met huizen die soms echt wel aan wat vernieuwing toe zijn. Stedelijke wijken, maar ook met grote groene zones en parken. We liepen door Kraayenstein, Madestein, Waldeck en Loosduinen Centrum. Een wandeling van ongeveer 8 kilometer.

De route als plaatje en klik hier voor de GPX file.

De route begon bij "Multipipe" van Henk van der Plas, Peter ten Hoorn en Fred van de Walle. Dit is een werk dat je van alle kanten kunt bekijken. Het is een groot werk, opvallend in de wijk Kraayenstein. De meeste mensen zullen dit werk vanuit de auto zien. Van dit soort grote, beeldbepalende kunstwerken, ben ik liefhebber.

Multipipe
Multipipe
Drie zuilen, afgedekt door een schijf
Drie zuilen, afgedekt door een schijf

Een mooi minimaal werk, "Verschuiving naar links 1", een werk van Ferry Simonis. Op de Mient staat een witte variant, daar moeten we nog wandelen.

Verschuiving naar links 1
Verschuiving naar links 1

Daarna werd het een tijdje lastiger objecten te vinden. "Voetbal" van Ton Hoogendoorn, een werk in de muur van een gebouw, was niet te vinden. De voetbalclub (ADS) waar het gebouw zou staan lijkt verdwenen. "Jockey" (in het boekje als Jocky) van Jaroslawa Dankowa (vooral bekend van het Indisch Monument bij de Waterpartij) staat op eigen terrein en is niet goed te fotograferen.

Jongen in Boom
Jongen in Boom - Dick Loef

Bovenstaande werk vind ik een tikje gewoon, maar passend voor de  (leuke) plek;  Pluk! Den Haag. Je kunt er goeie koffie drinken en puike taartjes eten. Ook leuk om al die hippe jonge ouders in de weer te zien met hun kinderen :)

Pauze is plezier. In Madestein en bij Pluk!

Meestal is de regel dat "betere" wijken meer figuratieve kunst hebben. Hoger opgeleide bewoners hebben meer moeite met modernisme? Of meer manier om dingen tegen te houden?

Schaatssters
Schaatssters - Theo van der Nahmer

Op dit moment in de route, op de Zuiderbrink,  hadden we "Omgevingsvormgeving" van Els Heerema-van Meesche moeten vinden. Van dit werk is geen spoor meer te vinden. Niet op de site van BKHD, maar ook verder nergens online. Kan alle informatie over een werk, zelfs al is het uit 1977, helemaal verdwijnen? Bizar, maar ook intrigerend.

Meisje op stokpaard
Meisje op stokpaard - Rob Pleysier

Een zonnewijzer is niet alleen mooi om naar te kijken, maar kan ook als kunstwerk dienen. Opvallend is dat deze zonnewijzer een volledige cirkel is. Hoe laat is het 's nachts?

Zonnewijzer
Zonnewijzer

Het eindpunt van de route is het winkelcentrum Loosduinen. Handig om meteen een boodschap te kunnen doen. Het was weer een aangename wandeling.

Wat vonden we niet?


Voor een deel is over deze werken ook niets te vinden op de site van de gemeente Den Haag. Over de monoliet wel (link), volgens de site zou die er moeten zijn, maar wij vonden niets. Zelfs geen afdruk van een recent verwijderd object. Heb een e-mail gestuurd.
Het werk van Els Heerema-van Meesche leek toen de foto werd gemaakt (voor 1991) al in verval.