Je zou het bijna een hobby kunnen noemen inmiddels, routes nalopen van oude boekjes en de foto's die in het boekje staan opnieuw maken.

Nieuw & oud. Pander, mijn schoonvader heeft erg nog gewerkt!

Deze keer wandel ik "Van Mesdag tot Mondriaan". Een boekje uitgegeven in 1977 door de SVB (Stichting Beeldende Vorming) als begeleiding bij een project 'Den Haag, een eeuw cultureel leven tijdens een snelle groeiperiode van deftig dorp tot moderne stad'. Deftig dorp 😄 De titel slaat op de periode waarin de gebouwen zijn gebouwd, Mesdag leefde van 1831 tot 1917 en Piet Mondriaan van 1872 tot 1944.

De route

Juist nu is deze wandeling extra leuk, omdat de foto die gemaakt is vanaf een hoge positie van het Buitenhof opnieuw gemaakt kan worden. Door de toren die op het Buitenhof staat voor de verbouwing van het Binnenhof. Geen drone nodig. En de andere kant op kijken is zeker ook de moeite waard.

Een overzicht van wat foto's.

Zicht op het Buitenhof

Met dank aan de toren kan ik deze foto maken. Opvallend in de oude foto zijn (zoals altijd) de auto's. Ze zijn nog steeds niet echt weg. Parkeren voor alles.

Buitenhof

Buitenhof vanaf de toren die er staat voor de verbouwing van het Binnenhof.

"Sinds 1924 is het Buitenhof een verkeersplein" 😄

De Hofweg

Berlage in Den Haag. Voormalig modemagazijn Meddens. De architectuur van Berlage.

Hofweg

De Hofweg nu

De Hofweg vroeger

Maison de Bonneterie, Gravenstraat en Groenmarkt

Volgens het boekje een "Modehuis in klassiek design". Het contrast tussen de grandeur van het pand, het elegante verleden, en de inhoud van de schappen nu is vrij groot.

Maison de Bonneterie

Gravenstraat Den Haag

Maison de Bonneterie, een "modehuis in klassiek design"

Lange Voorhout

Klassiek Den Haag.

Lange Voorhout

Lange Voorhout Den Haag

Lange Voorhout vroeger

Het Buitenhof

Een foto van voor de verbouwing. In de oude foto nog met het standbeeld van Koning Willem II, nu te bewonderen in Tilburg.

Buitenhof

Buitenhof Den Haag

Buitenhof Den Haag

De Groenmarkt

Hier is het vooral mooi om het brute pareltje in de oude foto te zien, de betonnen raadszaal van Piet Zanstra die maar 12 jaar werd gebruikt. De foto is van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en heeft een vrije licentie. Goed gedaan!
Het gebouw dat er nu staat heeft een meer eclectische architectuurstijl, en (dat zie ik zelfs) past hier toch beter.

Groenmarkt

Groenmarkt Den Haag

Een bruut pareltje

Het Plein

Ook weer vallen hier de auto's op. Gelukkig zijn die nu weg. In dit pand zit nu het ministerie van Defensie (voorheen departement van Oorlog 😄), maar de naam vroeger was "Logement van Rotterdam". Al is de algemene betekenis wel duidelijk, ik heb toch opgezocht wat een logement nu precies is, en in de definitie op de Wikipedia staat een verwijzing naar de betekening van logement voor een type pand als dit vroeger. Het was geen hotel voor iedereen! Maf idee om een verblijf te hebben voor mensen uit een geografische locatie.

Een logement is letterlijk een gelegenheid tot logeren. In de vroegmoderne tijd was een logement veelal een aanduiding voor een gastenverblijf voor de gegoede stand, vergelijkbaar met wat we nu een hotel zouden noemen. In Den Haag was een logement echter ook een vast verblijf voor leden van de Staten van Holland, die daar hun eigen stad kwamen vertegenwoordigen.
Ministerie van Defensie

Plein Den Haag

Ook het Plein was toen vooral bedoeld voor auto's