Kreeg een leuke opdracht, een dashboard bouwen als voorkant voor data die we opslaan bij een grote cloud leverancier van software voor personeelsinformatie. De data voor het dashboard is er al, we hebben een SSAS kubus voor analyses, maar er was toch behoefte aan een reeks indicatoren verpakt als dashboard.

  • FTE
  • Budget
  • Verzuim
  • Verhouding voltijd/deeltijd
  • Dienstjaren
  • Leeftijd
  • Verloop (wellicht nog met meer detail: instroom/uitstroom, intern)

En dat allemaal te filteren op verschillende afdelingsniveau's, met de onderliggende details in een aparte pagina. Filters moeten behouden blijven na keuze. Er moet autorisatie ingebouwd zijn, het zijn personeelsgegevens, dit is gevoelige informatie.

De grote leverancier leverde zelf ook een dashboard, om verschillende redenen was deze (nog) niet goed bruikbaar. Het uiterlijk. Er was geen inzage in de regels voor het laden (gesloten logica, nooit een goed idee). En nog wat kleinere punten. Dat bestaande dashboard was wel een prima ijkpunt.

Normaal zou ik Extjs gebruiken voor zo'n klus.

Maar Extjs heeft wat nadelen.

De grafieken (in de versie die ik gebruik) zijn niet bijzonder. Het is een grote library. Compleet, maar ook met veel ballast. Extjs beweegt zich weg van een open model. Probeer op de site eens de vorige GPL versie te vinden, bijna niet te doen. Ontwikkeling doen ze niet op Github of een plek waar ik het goed kan volgen. De build tool (Sencha CMD) is Java en werkt onhandig (weer, in mijn ervaring).

Na wat zoeken viel de keuze op een kant en klaar dashboardje, SB Admin 2, een Bootstrap theme. De naam is lelijk, maar het dashboard oogt fris en overzichtelijk. Hier werden wat goeie vakjes aangetikt. Mooie en goed leesbare grafieken, eenvoudige build tools. In het algemeen gewoon eenvoudiger in gebruik en kleiner. Niemand gebruikt waar ik werk nog mobiel, maar dit dashboard is alvast mobile friendly. Code op Github, open source.

sb-admin-2

Er zijn ook wat nadelen.

De grafieken zijn mooi, Morris.js, maar de maker heeft het project al een tijdje verlaten. Voor mij niet zo'n probleem.
Extjs is groot en soms niet erg fraai, maar heeft wel een paar prachtige componenten (Combobox) waar in dit dashboard nog wat probelemen mee ontstonden.

Maar daar in een volgend bericht meer over.

Mijn cv is op deze site en Linkedin te vinden.