Ahhhhhh, dit boek, deel zeven, is deel een in een kleine trilogie binnen de hele reeks! Dus geen bevredigend einde. Als ik dat had geweten had ik wel gewacht op deel negen, want ik wil BINGE-LEZEN :)

De eerste drie delen, Leviathan Wakes, Caliban’s War en Abaddon’s Gate gaan over de ontdekking van het protomolecuul, een soort virus van buitenaardse origine. Het protomolecuul leeft zelf niet, maar kan levend materiaal wel omvormen. Doel van het protomolecuul is niet duidelijk, de makers zijn al tijden geleden vernietigd en verdwenen, niemand weet waarom of hoe.
De mensheid woont niet alleen op aarde, maar ook op Mars en in de planetoïdengordel.
Verder dan het zonnestelsel is de mensheid nog niet gekomen, maar daar komt een nu eind aan. Het protomolecuul bouwt een constructie in het zonnestelsel, een Einstein-Rosen brug, die de verbinding vormt met de rest van het Melkwegstelsel.

Daniel Dociu - plaatje heeft niets met de expanse te maken, maar is zo tof :)

De delen hierna, Cibola Burn, Nemesis Games, en Babylon’s Ashes gaan over de gevolgen van die ontdekking. Oorlogen worden uitgevochten en beschavingen verdwijnen bijna. Uiteindelijk begint de mensheid zich te verspreiden over het Melkwegstelsel, via de ringen. Maar er is nog er weinig bekend over de makers van het protomolecuul.

En nu dus de laatste drie delen in deze serie. Dit deel speelt 30 jaar na alle andere gebeurtenissen. Een tegenstander uit Nemesis Games komt terug. En het lijkt erop als we meer te weten komen over het protomolecuul. Maar nog niet in dit deel :)

The Expanse is een geweldige serie. Het is een klassieke space opera, grootschalig en theatraal met een echte held. Maar ook met vleugjes wetenschap. Geen magische kunstmatige zwaartekracht. Micro-gravity en thrust/spin zijn goed gedaan. De Epstein Drive fictie maar goed bedacht. Het stelsel met poorten die gebruik maken van een Einstein-Rosen brug (veel leukere naam dan een wormgat toch?) is vergezocht, maar gebaseerd op een concept dat theoretisch mogelijk is, en dat is toch leuker.

De prachtige cover art is van Daniel Dociu.

Daniel Dociu - plaatje heeft niets met de expanse te maken, maar is zo tof :)

Alle voorgaande delen op een rij, voor eigen gebruik en latere referentie. Let op, spoilers.

Leviathan Wakes

Ontdekking van het protomolecuul op Eros. Wetenschappers proberen van deze substantie een nieuw soort biologisch wapen te maken. De experimenten lopen uit de hand.

Caliban's War

Anderhalf jaar na de gebeurtenissen op Eros duikt het protomolecuul opnieuw op, dit keer op Ganymedes. De strijd tussen Mars en de aarde laait hierdoor opnieuw op.

Ganymedes - maan van Jupiter - NASA

Abaddon's Gate

Hier begint het echt leuk te worden, 2001 leuk. Het protomolecuul maakt een enorme ring in de buurt van Uranus. Een vloot van de aarde, Mars en de OPA trekt er op uit voor nader onderzoek. De ring is een portaal het Melkwegstelsel in.

Cibola Burn

De mensheid heeft nu toegang tot duizenden werelden in de Melkweg, verbonden door de poort binnen ons zonnestelsel. De Verenigde Naties zijn begonnen met het onderzoeken van de nieuwe planeten, maar er zijn groepen die niet meer willen wachten.

Nemesis Games

In dit deel gaan de karakters hun eigen weg, om persoonlijke zaken te regelen. Massa's kolonisten vertrekken door de ring vertrekken. Machtsstructuren van het oude zonnestelsel verkruimelen. Schepen verdwijnen spoorloos. Particuliere legers worden in het gevormd. Terroristische aanslagen op ongekende schaal (aarde). Piraten terroriseren de kolonisten. Een van de rebelerende groepen vestigt zich in een afgesloten deel van de wormgaten.

Babylon's Ashes

In dit deel worden de rebelerende facties verslagen en komen de verhaallijnen bij elkaar. Slag om de ringgate. OPA man Johnson sterft. Ik vind dit het minste deel in de reeks.

Persepolis Rising

Hier pakken we de verhaallijn rond het protomolecuul weer op. De rebelerende factie uit Nemesis Games keert terug. Met technologie die superieur is en lijkt te zijn gemaakt met protomolecuul achtige eigenschappen.

Je kunt mij vinden op Goodreads.