Door de introductie van betaalde plannen voor IFTTT heb ik nog eens kritisch gekeken naar de applets die ik nu gebruik. Het gratis plan bevat 3 applets, ik gebruik er 15. Die tot nu toe nog werken. Een deel daarvan is overbodig. Maar van een deel wil ik de functionaliteit behouden. Er is een open source alternatief. Maar die draait niet op een Raspberry Pi. Betalen voor een plan vind ik geen probleem, maar ik twijfel of IFTTT wel zal blijven bestaan in de huidige vorm. Je krijgt de indruk dat ze worstelen met het rendabel krijgen van hun service.

Mijn applets bestaan uit;

  • Automatisch vullen van een Spotify afspeellijst op basis van Discover Weekly.
  • Wat koppelingen tussen services (RSS naar Tumblr en Instagram naar Twitter).
  • Een melding als er regen is voorspeld voor morgen.
  • Meldingen als een term in een reeks RSS feeds of twitter account voorkomt.

Die laatste wil ik behouden. Ik vul een Twitter buurtaccount met nieuws. Deze applets zijn daar erg handig voor.

Ontwikkelen als deze geven aan hoe lastig zo'n afhankelijkheid van een cloud provider is. Eigenlijk onwenselijk. Het liefst los ik dit op met een lokaal draaiend script, op een Pi of iets vergelijkbaars. Voor nu blijft dat een doel voor de lange termijn.

Op mijn werkwerk heb ik al wat ervaring opgedaan met Microsoft Flow. Het is een app waarmee je bronnen aan acties kunt koppelen. Zoals IFTTT dus. Maar met veel meer mogelijkheden om te tweaken. En al is het weer cloud, het is ook een dienst waar ik (waarschijnlijk, de licenties zijn lastig te volgen) voor betaal via een Office 365 licentie. De flows heb ik omgebouwd, nu de komende tijd maar eens kijken of dit zo werkt.