De zoektocht naar een goeie app voor taken is al jaren beslecht. Een goeie tool voor notities was lastiger. Tot nu.

In een paar jaar tijd heb ik een aardige reeks tools geprobeerd. Keep (native notities voor Android), markdown bestanden en folders met Visual Code, Notion, Notable, Standard Notes. Geen enkele tool was een blijvertje, iedere keer was er wel iets wat net genoeg irriteerde om weer verder te kijken.
Ergens eind zomer 2020 las ik in mijn sociale bubbel bij mensen wiens mening ik waardeer regelmatig iets over Obsidian. Een tool die veel goeie vakjes aanvinkt. Werkt met tekstbestanden, markdown, geen cloud nodig, linken tussen files is erg gemakkelijk gemaakt.
En Obsidian lijkt tot nu toe een blijvertje. Ik maak er nu een maand of twee gebruik van. Importeren van mijn notities (waren al tekstbestanden) uit Notable ging eenvoudig. Hier staat prima beschreven waarom deze zo goed is in een mooie serie berichtjes van Ton.
Je kunt Obsidian gebruiken naar eigen inzicht, maar er is een methode met een mooi naam die ik toch moet noemen, Zettelkasten. En blijkt Roel daar al tijden geleden iets over geschreven te hebben! Ik ben een Zettelkasten light methode gaan gebruiken, ingericht voor eigen behoefte, een mix van permanente gelinkte notities en Zettelkasten voor tijdsgebonden zaken (vakanties, evenementen).
Op Youtube zijn veel video's te vinden die het allemaal prima uitleggen.

Waarom is deze tool zo prettig? De manier van werken lijkt misschien wel een beetje technisch, nerdy is het zeker wel, maar het voelt erg natuurlijk als je eenmaal aan de slag gaat. Het is een extern brein. Ik ben begonnen dagelijks een notitie te maken over mijn bezigheden. N.a.v. de post van Ton stel ik nu ook een weeklog samen uit die dagelijkse notities. Zoals dat werkt met een log krijg je er een goed gevoel van continuĂŻteit van. Je notities zo klein als kan te houden is nog een uitdaging.

Er zijn veel features, maar deze vind ik zeker noemenswaardig. Je kunt direct in de notitie gebruik maken van Mermaid flowcharts. Je kunt printen naar PDF. Community plugins gebruiken. Je kunt metadata over je notities in yaml opslaan, erg handig om meerdere aliassen aan te maken voor een notitie.
De tool heeft een visuele weergave van het netwerk van alle links tussen je notities ingebakken. Van al je notities, maar ook van je local graph, van alleen de notie die je op dat moment bewerkt.

Mijn graph view, meer dan een mooie gimmick

Je kunt er echt iets van maken :)

Daarnaast ben ik gebruik gaan maken van Espanso, een cross-platvorm (ook op Linux dus, belangrijk voor mij) textexpander. Voor het genereren van je weeklog, andere templates en invoegen van snippets erg handig (niet alleen in Obsidian).

En, het werkt zelfs deels in de corporate hell waar ik Visual Code heb en de markdown files met wat plugins bijna kan bewerken alsof ik in Obsidian werk.

Deze tool lijkt dus een blijver. De open aard van de tool bevalt goed. Ik heb betaald voor de Catalyst licentie. Vooral bedoeld als ondersteuning bij de ontwikkeling, en je krijgt toegang tot vroege builds. Een mobiel app zou een mooie toevoeging zijn, maar komt eraan.

Foto in de header is McArthur Binion “DNA:Study:Voorlinden”, te zien in het prachtige museum Voorlinden.