Leuk boek, wel voor echte fans van de film. Interessant inkijkje in de samenwerking tussen Arthur C. Clarke en Kubrick. Volgens mij was het vooral veel schrappen voor Clarke.
In het boek staan stukken die zowel het boek als de film niet hebben gehaald (de "Losts Worlds" uit de titel), en daar lees je direct in dat Clarke geen moeite had met veel exposé. Kubrick is (gezien de film) veel meer van het mysterie, en volgens mij niet alleen door beperkingen in de techniek. Het "My God, it's full of stars!" uit de film (enkele zin) was in de opzet van Clarke een heel verhaal met veel uitleg.
Ruwweg zijn de stukken na de doorgang van Bowman door de "Stargate" matig (de ontmoeting met de aliens) en voegen die voor de doorgang wat toe en zijn nog prima leesbaar (introductie van de karakters op aarde, problemen aan boord van de Discovery).
Het boek bevat ook het korte verhaal "The Sentinel", op hoofdlijnen de ontdekking van TMA-1 (Magnetische Anomalie Tycho) op de maan, de basis voor boek en film.
Zowel 2001: A Space Odyssey, 2010: Odyssey Two als 2061: Odyssey Three en 3001: The Final Odyssey heb ik gelezen, waarbij de laatste twee boeken domweg saai waren. Vooral door al die uitleg en het verdwijnen van alle mysterie.

En zoals ook vaak met SF uit die tijd merk je dat de mores van de tijd echt anders zijn (film is uit 1968!), een casual verwijzing naar "fag robots", een manier van praten over vrouwen die nu (gelukkig) niet meer standaard is.
Verder wel veel leuke andere quotes uit de tijd.

I get back to the Chelsea to find a note from Allen Ginsberg asking me to join him and William Burroughs at the bar downstairs. Do so thankfully in search of inspiration.

Dat zou nog eens wat zijn, als je daar toevallig ook een blond biertje aan het drinken zou zijn 🙃