Het doel van m'n project om foto's te maken van beelden in Den Haag is nooit geweest om elk object vast te leggen. Compleet zijn, het maakt mij niet uit. Ik wil meer foto's maken. De stad ontdekken en door buurten wandelen waar ik nooit zou komen. Het doel is simpel: mijn stad beter leren kennen, veel wandelen, terwijl ik onderweg wat foto's maak en fijne kunst ontdek.

Daar moest ik aan denken toen ik dit stuk las op Den Haag FM, de wijk Mariahoeve bestaat 65 jaar, en naar aanleiding daarvan zijn de kunstwerken weer onder de aandacht gebracht.

65 jaar Mariahoeve: nieuwe kunstroute laat geschiedenis zien aan de hand van buitenkunst
Van het bombardement op het Bezuidenhout tot de nieuwbouw in Mariahoeve: een speciale route neemt je mee langs de geschiedenis van deze wijken aan de hand van kunst. Dat de route nu wordt gelanceerd, komt niet uit de lucht vallen. De wijk Mariahoeve bestaat namelijk 65 jaar. En dat is reden om eens stil te staan bij de geschiedenis van de naoorlogse wederopbouwwijk.

In Mariahoeve (niet de meest "hippe" wijk) staan een paar van mijn favoriete beelden. De route is zeker de moeite waard om te wandelen. Hier nog een link naar de kaart.

65 jaar Mariahoeve: speelse wederopbouw - Buitenkunst Den Haag
Start: Monument Juliana van Stolberg, Koningin Marialaan/hoek Juliana van Stolberglaan Einde: Zonder titel (Aerobic cubism), hoek Reigensbergerweg/Finnenburg/Boekweitkamp Fietsroute: ruim 1,5 uur Introductie Ooit stond aan de Bezuidenhoutseweg 575 de boerderij Mariahoeve. Daar is de nieuwbouwwijk die in 1953 door ingenieur Frits van der Sluijs werd ontworpen dan ook naar vernoemd. Waar vroeger polder was, verschenen […]

Dit zijn enkele van mijn favoriete Haagse beelden tot nu toe, waaronder een werk in Mariahoeve.

Jan Snoeck - Vlucht

Een stuk dat totaal niet past in de andere werken van Jan Snoeck, en bij de foto op Flickr ontstond wat discussie of het een werk van Snoeck was. Hoe dan ook, ik vind het een mooi werk door het materiaal en z'n "sciencefiction" uitstraling. Snoeck heeft wel meer werken die niet in zijn bekende stijl passen.

Vlucht - Jan Snoeck

Jan Snoeck - Vlucht

Cees Langendorff - Verschuivende piramides

Kunst die perfect in de omgeving past. Het werk is meters hoog, ik ben een liefhebber van grote werken in landschap, stads, of zoals hier, aan de rand van Den Haag in het groen.

Cees Langendorff - Verschuivende piramides

Cees Langendorff - Verschuivende piramides

André Volten - Moderne Stad

Mijn favoriete beeld van allemaal, uit Mariahoeve. Een metalen werk, zwart. Geometrisch en abstract. Het geeft het profiel van een stad weer, is bijna een maquette. Van elke hoek ziet het er anders uit, en het past perfect op de plek waar het nu staat. Hier nog een werk in de Haagse Hout van André.

André Volten - Moderne Stad

André Volten - Moderne Stad

Carel Visser - When the saints go marching in

Weer een werk dat prachtig past om de omgeving. Gemaakt voor de reflectie. Een beetje weggestopt in het Rode Kruisplantsoen, langs die snelweg in de stad Segbroeklaan. Maar denk die drukte weg, en het is een prachtig werk in een mooie omgeving.

When the saints go marching in - Carel Visser

Carel Visser - When the saints go marching in

Ik krijg direct zin om weer te wandelen en meer beelden te vinden.