Het jaar waaruit mijn oudste MacBook komt is begin 2014. Bij het schrijven van dit bericht dus 10 jaar oud. Ik had 'm niet meer in gebruik, maar door wat ontwikkelingen in het gezin, moest ik mijn nieuwe M1 model afstaan, en werken op de Windows laptop van mijn werk. En dat is behelpen.
Het was bij aanschaf al niet het snelste model, maar na zoveel jaar gebruik was de laptop met het standaard besturingssysteem niet vooruit te branden. En de batterij was niet goed. Maximaal een 30 minuten zonder kabel. Maar daar valt allemaal iets aan te doen :) Die laptop leeft weer.

Ubuntu op Apple hardware

Het besturingssysteem heb ik vervangen door een Linux variant, Ubuntu. Voor zover ik wist was Apple erg gesloten en notoir onvriendelijk voor vreemde software. Maar dit ging erg eenvoudig. Maak een opstart USB-stick. Herstart de laptop. Klik door wat schermen, en alle werkt (bijna).

Bijna alles, want de webcam kreeg ik niet aan de praat. En het touchpad heeft wat tweaken nodig, standaard werkt het touchpad op Ubuntu niet zoals ik wil. Maar het is Linux, dus alles is aan te passen. Ik denk dat die camera nog wel eens gaat werken..

Nieuwe batterij

De oude batterij was op. Een laptop hoort niet doorlopend aan het elektrisch infuus, dus ik heb een nieuwe batterij gekocht. Kosten; 50 EUR. Apple ontwerpt zijn producten vaak met een focus op esthetiek en dunheid, niet op eenvoudige reparaties of snel vervangen van een onderdeel. Dat viel net als met de software erg mee, vervangen was een peulenschil.

Voor iets meer geld kun je optioneel kun je het werkgeheugen nog uitbreiden van 8GB naar 16GB. Is voor mijn gebruik (browser, Obsidian / Helix Editor, Terminator) niet nodig.

Conclusie

Is deze opzet helemaal perfect? Nee. De camera werkt dus niet. Ik mis een enkele standaard MacOs optie (Spotlight) en wat software. Een goed alternatief voor MacFamilyTree of Keyboard Maestro heb ik nog niet gevonden. Maar daar staat weer tegenover dat ik het beste besturingssysteem ter wereld gratis gebruik, op deze nog steeds mooie hardware. En geniet van de vrijheid van Linux. Flexibiliteit, plezier en vrijheid zijn de norm.