Tijdje terug een fijne wandeling gemaakt, 19 kilometers van Velserbroek naar IJmuiden. Mooi voor de liefhebber, want het was veel industrie, een bruut kunstwerk, betonschachten en best veel verkeer op de route. Je moet een liefhebber zijn van industrie, en dat ben ik wel.

Aanleiding was een berichtje op het altijd interessante Oostblog.

Rondje Velsen: hyacinten, klimwand en Dudok
De IJmondregio is bijzonder. Het is een vaak surrealistisch industrieel landschap dat wordt doorsneden door kanalen, spoorlijnen en autowegen. Wederopbouwarchitectuur is er goed vertegenwoordigd. M…

Lezen dat blog!

De wandeling begon in Spaarnwoude, bij het prachtige kunstwerk "Twee Schijven" van Frans de Wit. Dat is een monumentaal werk in de publieke ruimte, in Spaarnwoude, Haarlemmermeer. Het zijn twee gigantische betonnen schijven met een diameter van 26 meter, met tussen de schijven een smalle, steile trap. De schijven zijn ook nog eens geplaatst op een heuvel van puin, maakt ze nog groter. Ernaast staat een klimwand. Zeer fotogeniek allemaal.

Dubbele schijf

In het krasse kunstwerk

Dubbele schijf
Dubbele schijf
Dubbele schijf

Een stukje verderop de (voormalige) uitlaten voor de Velsertunnel. Dit is een rijksmonument, en ik snap wel waarom. Ik weet niet of uitlaten met zoveel esthetische waarde nog worden gemaakt bij de bouw van een tunnel? Aan de andere kant van het water staan vergelijkbare gebouwen.

Hyacinten

Bosje Hyacinten

Zo nu en dan wil er zelfs iets groeien langs het kanaal.

Sprank

Paalgras, met als decor de uitstoot van TATA steel

Als je iets later op de dag vertrekt is er misschien nog iets uit de muur te halen.

Snacken bij de veerpont Velsen Zuid – Velsen Noord

Aandoenlijke treurigheid onderweg

IJmuiden is een stad met veel historie, en verval. Ik vind het iets van Rotterdam hebben, met die haven en de industrie, maar dan voor de opgang.

Wear

Spontane Art Brut in IJmuiden

Leuke wandeling, voor de liefhebber van wat industrie als achtergrond van je wandeltocht.