Na wandeling 1 in Escamp (waar we nog niet klaar zijn) gingen we met ons boekje weer als gids naar Mariahoeve en Marlot (deel van Haagse Hout). Net als Escamp zo'n omgeving in Den Haag die misschien op het eerste gezicht niet erg voor de hand ligt voor een wandeling langs kunst, maar waar ook weer veel te zien is. Erg veel zelfs. De meeste beelden uit het boekje konden we nog vinden. Wel was het aantal beelden op de route deze keer zo groot dat ik dit bericht in twee stukken heb opgesplitst. Na kilometer vijf ligt de split.

Dit is dus de tweede post in een serie, klik hier voor deel een. In dat bericht waren we met onze wandeling langs Haagse Beelden in Mariahoeve en Marlot geëindigd tussen de flats aan de Saffierhorst / Parelmoerhorst.

Onze route. Ik heb een poging gedaan andere locaties aan te geven met een nummer en verdwenen beelden te markeren met een kruis. Route is iets minder dan 10 kilometer.

169 De Klamper, Jan de Baat

Uit 1984. Hoek Bezuidenhoutseweg / Reigersbergenweg. Dit werkt heeft iets weg van een "Spomenik", een monument in het voormalig Joegoslavië. Kijk hier voor een mooi overzicht. Dat bericht was deels een aanleiding om deze berichten te posten. Prachtige beelden raken uit de mode en verdwijnen, terwijl ze toch echt bijzonder zijn. In Den Haag zal dat iets trager gaan dan tijdens het uiteenvallen van Joegoslavië. Maar lees bijvoorbeeld het verhaal van het fruit bij Leyenburg van Phil van de Klundert en je ziet dat hier ook kunst geruisloos verdwijnt.
Persoonlijke toevoeging, ik ben een liefhebber van monumenten met de uitstraling van een communistisch monument, bedoeld of niet. Dat en werken die een "Jazz" gevoel geven, zoals Moderne stad van André Volten.

De Klamper, Jan de Baat

171 Doorkijkkubus, Jack van Osnabrugge

Uit 1978. In het boekje staat Norenburg, maar volgens mij is het winkelpleintje aan de Denenburg. Toen ik deze aan het fotograferen was kreeg ik van een vriendelijke persoon die op het terras zat van "Steel Works Fitness Center" de vraag of ik dit nu echt mooi vond :)

Doorkijkkubus, Jack van Osnabrugge

172 Zonder titel, Ferry Simonis

Uit 1989.

Zonder titel, Ferry Simonis

Er was in Mariahoeve op deze zondag geen koffietentje op onze route open, dus we hebben een bakje koffie en een broodje gehaald bij de lokale supermarkt en deze opgegeten naast een heling waar ik in mijn jeugd (ik woonde een korte periode in Mariahoeve) vaak met mijn skateboard vanaf ging! Duikelde eigenlijk, vaker dan op vier wielen (nu ben ik lui en elektrisch).

Zoef!

162 Moeder Aarde, Niko Onkenhout

Uit 1963.

Moeder Aarde, Niko Onkenhout

Europa, Durk Bus

Uit 1965.

Europa, Durk Bus

159 De thuiskomst, Joop Pelinkhof

Uit 1988.

De thuiskomst, Joop Pelinkhof

158 Meisje op koffer, Jaroslawa Dankowa

Uit 1978. beetje weggestopt bij in ingang van het station. Niet de beste plek. De naam van het plein was toen nog Mariahoeveplein, nu is het plein denk ik gekocht door een verzekeraar en heeft het de naam van dat bedrijf gekregen. Er staan wat nieuwe werken op dit plein, veel groter dan dit werk.

Meisje op koffer, Jaroslawa Dankowa

Wat we niet vonden

161 Meisje op stokpaard, Rob Pleysier

Zou op het Mecklenburgplein (Loosduinen) staan. Komen we dan later nog tegen.

163 Groep van acht objecten, Joop Beljon

Anders dan bij de rest (uitzondering "De nieuwe stad") heb ik van dit beeld nog een herinnering.

167 Object, Hub Hierck sr

Ik twijfel of we hier goed gezocht hebben. Ik las ergens anders dat er ook een gevelwerk van hem is. Duidelijk iets anders dan in het boekje staat. Uitzoekklusje.

170 Twee groepen van drie objecten, Lon Pennock

Al zoekend online naar ontbrekende beelden vind ik nieuwe toevoegingen. Het zou leuk zijn die ook op te nemen in de wandelingen. Maar het uitgangspunt voor deze reeks berichtjes blijft het boekje uit 1991. Ik verzamel ze wel en ga een aanvullend bericht maken.

De foto's op deze pagina zijn van Fabio Bruna en vallen onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie. Hergebruiken mag, ook commercieel, maar altijd met naamsvermelding en link naar deze site.